Οι άνθρωποι λένε ότι θρησκεία είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει τον Θεό. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Ο Θεός κάνει ενέργειες για να πλησιάσει τον άνθρωπο, με σκοπό να τον σώσει. «Διότι τούτο είναι καλόν και ευπρόσδεκτον ενώπιον του σωτήρος ημών Θεού, όστις θέλει να σωθώσι πάντες οι άνθρωποι και να έλθωσιν εις επίγνωσιν της αληθείας.» Α΄ Τιμοθ. 2:3,4.

Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός διάλεξε το λαό Ισραήλ και ασχολήθηκε με αυτόν έως ότου έρθει ο καιρός να στείλει τον μονογενή Του Γιο. Ήρθε ο Χριστός κατά σάρκα από το γένος Δαβίδ και έγινε θυσία για όλους τους ανθρώπους, ώστε όποιος Τον επικαλεσθεί να σωθεί. «Διότι πας όστις επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου θέλει σωθή.» Ρωμαίους 10:13. Ο Θεός ψάχνει να σώσει κάθε άνθρωπο που θα Τον επικαλεσθεί, για να τον σώσει από την αμαρτία, τον αιώνιο θάνατο και την κόλαση.

Έτσι είπε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στο Θωμά που συνηθίσαμε να τον αποκαλούμε «άπιστο». «Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός».

Καλά έκανες Θωμά και είπες, «εάν δεν ίδω εν ταις χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων και βάλω τον δάκτυλόν μου εις τον τύπον των ήλων και βάλω την χείρα μου εις την πλευράν αυτού, δεν θέλω πιστεύσει». «Φέρε λοιπόν τον δάκτυλόν σου εδώ, και ιδέ τας χείρας μου και φέρε την χείρα σου, και βάλε εις την πλευρά μου και μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός» Ιωάννης κ:25,27. Επιτρέπεται να ερευνάς, να ρωτάς, να αμφιβάλλεις, να διστάζεις, να διαλογίζεσαι, να εξακριβώνεις, αλλά δεν επιτρέπεται τελικά να γίνεσαι άπιστος, διότι η απιστία είναι μια μονοκονδυλιά με την οποία διαγράφεις όλη την αλήθεια για να αποφύγεις κάθε ευθύνη.

Κλείνεις τα μάτια σου για να μη βλέπεις φως. Σου αρέσει το σκοτάδι. Δε θέλεις να βλέπεις την πραγματικότητα, αλλά θέλεις να σχεδιάζεις δικές σου θεωρίες, ψεύτικες, απίθανες και αστήρικτες. Μη γίνεσαι άπιστος. Πίστευε στην αλήθεια. Μάλιστα λέγει η Αγία Γραφή «κυνήγει αυτήν». Δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου μπροστά στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Μάλλον πρέπει να γίνεις πιστός.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός έλεγε στους Ιουδαίους τους πιστεύσαντας εις Αυτόν: «Εάν εσείς μείνητε εν τω Λόγω τω εμώ, είσθε αληθώς μαθηταί μου και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει» Ιωάννης η:31. Αν γίνεις πιστός, θα γνωρίσεις την αλήθεια του Ευαγγελίου και αυτή η αλήθεια θα σε ελευθερώσει από τη θλίψη σου, από την αμαρτία σου και από την αρρώστιά σου. Η αλήθεια έχει αποτελέσματα και μάλιστα σοβαρά στη ζωή του ανθρώπου, όπως συμβαίνει και σε όλα τα πράγματα. Χίλια ψεύτικα φάρμακα δεν θεραπεύουν την ασθένεια, ένα αληθινό την εξαλείφει.

Δε μας συμφέρει να πλανιόμαστε, πιστεύοντας κάτι που ο Θεός δεν τον είπε και δεν είναι αλήθεια. Δε μας συμφέρει να αγνοούμε την αλήθεια και να πιστεύουμε στο ψεύδος. Δε μας συμφέρει να ισχυριζόμαστε ότι ο Ιησούς Χριστός ο οποίος ήταν ο Μεγάλος απεσταλμένος Σωτήρας δεν αναστήθηκε, δεν αναλήφθηκε δεν υπάρχει πια, δεν ζει πια. Αυτό είναι πλάνη και μας οδηγεί σε χιλιάδες λανθασμένες, ενέργειες. «Ο λαός μου ηφανίσθη δι’ έλλειψιν γνώσεως. Επειδή συ απέρριψας την γνώσιν κι εγώ απέρριψα σε από του να ιερατεύης εις Εμέ» Ωσηέ δ:6.

Όταν ο άνθρωπος δεν ζητήσει να γνωρίσει τον Ιησού Χριστό, τότε δέχεται όλες τις ψεύτικες θεωρίες που κυκλοφορούν αναζητώντας και ψάχνοντας να βρει την αλήθεια. Αν τελικώς διαπιστώσει ότι μάταια έψαξε και πολλά έπαθε πλανόμενος και επιστρέψει στο Χριστό, έχει ήδη πάθει πολλά και έχει χάσει τα χρόνια της ζωής του στο ψεύδος, στη πλάνη και στη ματαιότητα.

Ο Δαβίδ ομολόγησε: «Πριν ταλαιπωρηθώ, επλανόμην».

Πολλά μπορεί να έχεις ακούσει, να έχεις διαβάσει και να έχεις περάσει ακόμη, αλλά τελικά ο Ιησούς Χριστός σε προτρέπει: «Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός».

Υπάρχουν οι «υιοί του πονηρού» στην κοινωνία των ανθρώπων, οι οποίοι χωρίς και αυτοί να έχουν επίγνωση, γιατί το κάνουν, προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς και τους αδαείς, να μην πιστεύουν στο Θεό και να μη δεχθούν τον Ιησού Χριστό. Υπάρχουν όμως και οι «υιοί της βασιλείας», οι οποίοι με καθαρή ζωή και την παρρησία του Πνεύματος του Αγίου, διακηρύττουν την αλήθεια και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να μη γίνουν άπιστοι, αλλά πιστοί.

 

+ Λεωνίδας Φέγγος

 

 

Αυτό χρειάζεται σήμερα όλη η ανθρωπότητα. Το Ευαγγέλιο του Χριστού, για να μπορέσει να βρεί το δρόμο της και να χαρεί τα κατορθώματά της. Πολλά ανακάλυψε, όλες τις ανέσεις τις εξασφάλισε, ο πολιτισμός της εξελίχτηκε,η τεχνολογία της κατέπληξε και όμως η δυστυχία και αυτή μεγάλωσε.

 Βρισκόμαστε σε κόσμο άγριο και επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες για τα παιδιά μας και για όλους μας.

«Και επειδή θέλει πληθυνθεί η ανομία, η αγάπη των πολλών θέλει ψυχρανθεί. Ο δε υπομείνας έως τέλους, ούτος θέλει σωθεί» Ματθαίος κδ:12-13. Αυτά είπε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στους μαθητές Του, όταν τους περιέγραφε πως θα είναι ο κόσμος στις έσχατες ημέρες. Η αγάπη θα ψυχραθεί. Δεν θα υπάρχει αγάπη στους ανθρώπους τους άπιστους και αδιάφορους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τις μεταβολές της ψυχικής υγείας των Ελλήνων στη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα τα στοιχεία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για τους πρώτους μήνες του 2020, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φαίνεται πως διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι αγχολυτικές ουσίες. Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται επίσης στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.