Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τις μεταβολές της ψυχικής υγείας των Ελλήνων στη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα τα στοιχεία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για τους πρώτους μήνες του 2020, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φαίνεται πως διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι αγχολυτικές ουσίες. Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται επίσης στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 67% από το 2019, συνιστώντας τη μεγαλύτερη μεταβολή από το 2010 έως σήμερα, ενώ αντίστοιχη  αύξηση κατά 650% καταγράφηκε και στη χρήση της αμφεταμίνης, και 37% στη μεθαμφεταμίνη. Φαίνεται ότι οι συμπατριώτες μας στρέφονται σε τεχνητά μέσα για την ικανοποίηση των συναισθηματικών τους αναγκών και των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τα προβλήματα φαίνεται να είναι πολλά, με το οικονομικό να αναδεικνύεται και πάλι στο νούμερο 1.

 

Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα μέσα στην Αγία Γραφή τα οποία μπορούν να μας καθοδηγήσουν? Ένας συνάνθρωπος μας ο οποίος βρισκόταν σε δύσκολες συνθήκες πριν από περίπου 2000 χρόνια, ο Απόστολος Παύλος γράφει ένα γράμμα, την επιστολή προς Φιλιππησίους. Το βασικό της θέμα είναι η χαρά, η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πνευματικής σωτηρίας και της προσωπικής σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό. Η χαρά είναι κάτι ποιο βαθύ σε σχέση με τη συναισθηματική ευτυχία, η οποία εξαρτάται συχνά από εξωτερικές συνθήκες. Βασίζεται στην απεριόριστη αγάπη του Θεού για εμάς και σε όσα μας έχει αποκαλύψει ο Θεός ότι επιφυλάσσει για εμάς.

Η αληθινή χαρά δεν μπορεί να καταστραφεί από τον πόνο, την πανδημία, την ανεργία, τα παθήματα, την αδυναμία ή τις δύσκολες συνθήκες. Σε αδύναμους ανθρώπους όπως είμαστε εμείς σήμερα ή όπως ήταν ο Απόστολος Παύλος, ο Θεός δηλώνει ρητά  « και μοι είπε· Αρκει εις σε η χαρις μου· διοτι η δυναμις μου εν αδυναμια δεικνυεται τελεια. Με ακραν λοιπον ευχαριστησιν θελω καυχηθη μαλλον εις τας αδυναμιας μου, δια να κατοικηση εν εμοι η δυναμις του Χριστου.»  (Β Κορινθίους, 12:9)»

Ας στραφούμε σε Αυτόν, τον Ουράνιο Πατέρα ο οποίος είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να μας δώσει Χαρά. Και για να μπορούμε να είμαστε γεμάτοι από Αυτόν, πρέπει να του ζητήσουμε να κάνει έλεος μέσα τη ζωή μας, να μετανοήσουμε από τις αμαρτίες μας και να τον αφήσουμε να έρθει να κατοικήσει μέσα μας. Μελετώντας τον Λόγο του θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως το θέλημά του.

Αναδημοσίευση απο findgod.gr