Δεν έχουμε πάντοτε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που θέλουμε και να κερδίσουμε αυτό που μπορούμε. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μπορεί να λέει “μακάρι να είχα πάει στο Πανεπιστήμιο και να είχα γίνει ένας επιστήμων”. Αυτή η ευκαιρία του δόθηκε όταν ήταν μαθητής στο σχολείο, αλλά τότε δεν τη λογάριασε καθόλου, τώρα όμως είναι αργά, δεν μπορεί να πάει να μάθει γράμματα στο Πανεπιστήμιο.

Αλήθεια είναι ότι πολλές φορές μας δίδεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε καλά πράγματα, αλλά δεν την πιάνουμε και μας φεύγει, διότι, όπως είπε και κάποιος καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε την ευκαιρία, “η ευκαιρία έχει μαλλιά μόνο μπροστά στο κεφάλι, ενώ πίσω είναι φαλακρή. Αν δεν την πιάσεις από τα μαλλιά όταν περνάει δίπλα σου, μετά τη χάνεις”. Η ζωή μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ζούμε «εβδομήντα έτη και εν ευρωστία ογδοήκοντα», λέει ο Δαβίδ.

Ερχόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο, αγωνιζόμαστε να επιζήσουμε, να δημιουργήσουμε και τελικά να κρατηθούμε στη ζωή, όσο μπορούμε περισσότερο.

Γιατί όμως ήλθαμε σ’ αυτό τον κόσμο; Για να δημιουργήσουμε κάτι και να απολαύσουμε τις επίγειες χαρές και τελικά να φύγουμε χωρίς κανένα προορισμό; Και αν μεν οι απολαύσεις μας ήταν νόμιμες και τα κέρδη δίκαια, φεύγουμε σχετικά ικανοποιημένοι και συγχρόνως φοβισμένοι για το αιώνιο μέλλον. Αν όμως η ζωή μας ήταν γεμάτη πονηριές, κακίες, ψέματα, σαρκολατρείες, παρανομίες και ό, τι άλλο αγριεύει την ψυχή, τότε όλα γίνονται ζοφερά.

Ο Θεός επέτρεψε και ήλθαμε στη ζωή αυτή και μας δίνει την ευκαιρία να Τον ζητήσουμε, να Τον βρούμε και να Τον γνωρίσουμε.

Για το σκοπό αυτό έστειλε τον Υιό Του το μονογενή, τον Ιησού Χριστό και «έλαβε δούλου μορφήν» διά της Παρθένου Μαρίας και μας έφερε τον αιώνιο Λόγο Του, το Ευαγγέλιο, που είναι η απόλυτη αλήθεια και υπέστη μαρτυρικό θάνατο, για να λάβουμε άφεση αμαρτιών, και αφού αναστήθηκε, αναλήφθηκε πάλι στους ουρανούς, μας παρακολουθεί τώρα και μας καλεί όλους να σωθούμε.

Μας παρακολουθεί ο Ιησούς Χριστός, διότι ο Ίδιος είχε προφητεύσει: «Και θέλει κηρυχθή τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας εν όλω τω κόσμω προς μαρτυρίαν εις πάντα τα έθνη και τότε θέλει ελθεί το τέλος». Ματθαίος κδ:14

Το Ευαγγέλιο του Χριστού κηρύττεται σήμερα σε 224 χώρες με μεγάλη επιτυχία και χιλιάδες ψυχές κάθε μέρα πιστεύουν τον Ιησού Χριστό, Σωτήρα τους και Λυτρωτή τους, και δέχονται το Ευαγγέλιο ως τη μόνη αλήθεια, η οποία επί εκατοντάδες αιώνες δεν έπαψε να οδηγεί τους πιστεύοντας στη Σωτηρία και στην πραγματική ευτυχία.

Κάποτε όμως αυτό το Ευαγγέλιο θα παύσει να κηρύττεται και θα κλείσει η πόρτα της χάριτος του Θεού. Τότε και να θέλει ο άνθρωπος, δε θα μπορέσει να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού.

Ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είπε: «Αγωνίζεσθε να εισέλθητε διά της στενής πύλης» Λουκάς ιγ:24. Και συνεχίζει: «Αφού σηκωθή ο οικοδεσπότης και αποκλείση την θύραν και αρχίσητε να στέκησθε έξω και να κρούητε την θύραν λέγοντες, Κύριε, Κύριε, άνοιξον εις ημάς και εκείνος αποκριθείς σας είπη, Δεν σας εξεύρω ποθεν είσθε». Λουκάς ιγ:25

Όταν κλείσει η πόρτα, χάνεται η ευκαιρία.

Μη χάσεις την ευκαιρία. «Νυν καιρός ευπρόσδεκτος, νυν ημέρα σωτηρίας».

 

+ Λεωνίδας Φέγγος