Ο Ιησούς Χριστός ονομάσθηκε «φίλος των τελωνών και αμαρτωλών» Ματθαίος ια:9. Έτσι τον ονόμασαν οι Φαρισαίοι, για να Τον κατηγορήσουν ότι με τέτοιους κάνει παρέα και συντρώγει, με αμαρτωλούς. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός δεν αρνήθηκε αυτή την κατηγορία.

Αντιθέτως, όταν οι Φαρισαίοι ρώτησαν: «Διατί ο διδάσκαλός σας, τρώγει μετά των τελωνών και αμαρτωλών; Ο δε Ιησούς ακούσας, είπε προς αυτούς, Δεν έχουσι χρείαν ιατρού οι υγιαίνοντες, αλλ’ οι πάσχοντες. Υπάγετε δε και μάθετε τί είναι, «Ελεον θέλω, και ουχί θυσία», διότι δεν ήλθον διά να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοια». Ματθαίος θ:11-13

Ο Ιησούς Χριστός δηλώνει κατηγορηματικά, ότι ήλθε στον κόσμο για να βρει τους πάσχοντες, τους αμαρτωλούς και κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη από «έλεον» και να τους βοηθήσει να ανορθωθούν και να γίνουν παιδιά του Θεού. Κανείς τώρα δεν έχει δικαίωμα να πει, ότι αυτόν τον θέλει ο Θεός και τον αγαπάει ο Ιησούς Χριστός, ενώ κάποιον άλλον δεν τον δέχεται, γιατί δεν τον αγαπάει.

Ακόμη, κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να διερωτάται, «Άραγε εμένα μ’ αγαπάει ο Χριστός»; Σ’ αγαπάει και μπορεί να σε βοηθήσει σε όλη σου τη ζωή. Να σε ελευθερώσει από οποιαδήποτε βλαπτική εξάρτηση, να σου βγάλει τη θλίψη και να σου δώσει χαρά. Να σε γεμίσει με την αγάπη Του, να θεραπεύσει το σώμα σου, να διορθώσει την οικογένειά σου, να αναλάβει κάθε άλυτο πρόβλημά σου και να το λύσει.

Είναι γεγονός, ότι δεν αρκεί κάποιος να σ’ αγαπάει, πρέπει να έχει και τη δύναμη για να σε βοηθήσει. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, ότι είναι οι μόνοι που αγαπούν με ειλικρίνεια και χωρίς καμία ιδιοτέλεια ή υστεροβουλία. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές αυτοί οι γονείς, βλέπουν τα παιδιά τους να πάσχουν, να κινδυνεύουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Ο Ιησούς Χριστός όμως και θέλει και μπορεί να σε βοηθήσει. Σε αγαπάει τόσο πολύ, όσο μπορεί ν’ αγαπάει κάποιος που δίνει τη ζωή του για κάποιον. Ο Ιησούς Χριστός έδωσε τον εαυτό του επάνω στο σταυρό του Γολγοθά, για να σώσει εσένα συγκεκριμένα. Και λέω “εσένα”, για να μη νομίσεις ότι ήλθε, αορίστως για να σώσει τον κόσμο.

Την αγάπη Του τη δείχνει κάθε μέρα στη ζωή σου και προ παντός, όταν Τον επικαλείσαι και Τον ζητάς. Η δύναμη του Ιησού Χριστού, είναι αναμφισβήτητη. Το ότι ήταν ο Θεός που ενανθρωπίστηκε και όχι ο αμαρτωλός που αγίασε, φανερώθηκε από τα θαύματα και τις θεραπείες που έκανε, σε μια εποχή που η Ιατρική, ούτε την αλατόπισα δεν γνώριζε. Θεράπευε αρρώστιες ανίατες, όπως η λέπρα, η τύφλωση, η παράλυση, η κώφωση, χωρίς καταπλάσματα, ούτε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα. Απλώς με ένα λόγο. 

Ένας λεπρός τον πλησίασε και του είπε: «Κύριε εάν θέλεις, δύνασαι να με καθαρίσεις». Ο Ιησούς του απάντησε: «Θέλω καθαρίσθητι». Ένας άλλος που είχε ένα γιό δαιμονόπληκτο, του είπε: «Κύριε εάν δύνασαι, βοήθησέ με». Ο Ιησούς του απάντησε: «Εάν δύνασαι να πιστεύσεις, τα πάντα είναι δυνατά εις τον πιστεύοντα».

Ο Ιησούς Χριστός θέλει να σε σώσει και να σε θεραπεύσει, και μπορεί. Αν το καταλάβεις αυτό, θα πας με θάρρος μπροστά στον Χριστό και θα πεις: «Κύριε γνωρίζω ότι θέλεις να με σώσεις και μπορείς, Σε παρακαλώ σώσε με». Μπορείς να Του πεις για το πρόβλημά σου, για την αρρώστιά σου, για οτιδήποτε ζήτημα σε απασχολεί, που δεν λύνεται ανθρωπίνως. Ο Ιησούς σε αγαπάει και θέλει να σε σώσει και είναι ο Μόνος δυνατός να το κάνει.

+ Λεωνίδας Φέγγος