Εισελθών δε ο βασιλεύς διά να θεωρήση τους ανακεκλιμένους, είδεν εκεί άνθρωπον μη ενδεδυμένον ένδυμα γάμουκαι λέγει προς αυτόν· Φίλε, πως εισήλθες ενταύθα μη έχων ένδυμα γάμου; Ο δε απεστομώθη.Τότε είπεν ο βασιλεύς προς τους υπηρέτας· Δέσαντες αυτού πόδας και χείρας, σηκώσατε αυτόν και ρίψατε εις το σκότος το εξώτερον· εκεί θέλει είσθαι ο κλαυθμός και ο τριγμός των οδόντων. Διότι πολλοί είναι οι κεκλημένοι, ολίγοι δε οι εκλεκτοί”

Ματθ. 22:11-14

Μετά την ανάστασή Του, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός,έδωσε σαφείς εντολές στους μαθητές Του,να μείνουν στην Ιερουσαλήμ και να περιμένουν την δύναμη του Πνεύματος του Αγίου. Ταυτόχρονα, τους υπενθύμισε όλη την διδασκαλία Του,με απώτερω σκοπό να κηρύξουν τον Λόγο Του σε όλο τον κόσμο.Οι μαθητές υπακούοντας στις εντολές του Κυρίου,έλαβαν το Άγιο Πνεύμα και άμεσα ξεκίνησε με το κηρυγμα του απ. Πέτρου την ημέρα της Πεντηκοστής η συγκομιδή των πρώτων ψυχών που θα απαρτίζαν την εκκλησία του Χριστού. Μια εκκλησία η οποία μέσα από την διδασκαλία και την μαρτυρία των μαθητών επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο και από τότε μεχρι και τις μέρες μας συνεχίζει να υπάρχει,καθώς ο Θεός συνεχίζει να προσθέτει πιστους σε ένα σώμα με κεφαλή τον Ιησού Χριστό. Καθημερινά ακούγεται το μήνυμα του Ευαγγελίου, με όλα τα γνωστά μέσα. Ουσιαστικά ο Θεός μοιράζει προσκλήσεις για την ουράνια βασιλεία Του. Εκεί που θα λάβει χώρα ένας γάμος, η ένωση του Υιού του με την νύμφη, την εκκλησία,που αποτελείται από τους πιστους όλων των αιώνων και όλων των εποχών.

 

'Οπως βλέπουμε στην παραβολή των γάμου του υιου του βασιλέως στο 22ο κεφάλαιο του Ματθαίου, πολλοί είναι αυτοί που λαμβάνουν την ειδοποίηση για τον γάμο. Όμως κάποιοι,με την πρόφαση οτι εχουν αφοσιωθεί σε κάτι πιο πολύτιμο γι'αυτούς όπως τα υπάρχοντά τους, η οικογένειά τους,οι δουλειές τους, παραμέλησαν την πρόσκληση. Κάποιοι άλλοι,περιφρόνησαν και έδιωξαν όλους αυτούς που απέστειλε ο βασιλιάς για να τους προσκαλέσει.Γι'αυτό το λόγο ξαναστέλνει τους δούλους του και προσκαλεί άλλους ανθρώπους, από όλες τις κοινωνικές τάξεις,καλούς και κακούς,οι οποίοι αποδέχονται την προσκληση.Πριν την εναρξη της τελετής ο βασιλιάς επιθεωρεί τους καλεσμένους. Εκεί βρίσκεται και ενας ο οποίος σε αντίθεση με ολους τους αλλους,δεν φορούσε ένδυμα γάμου. Ο βασιλιάς γι'αυτό το λόγο,αναγκάστηκε να διώξει τον ανθρωπο αυτό από τον χώρο εκείνο,καθως δεν ηταν σε θέση να παραβρεθεί στο γάμο,αν και αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Κάτι ανάλογο με αυτό που διαβάζουμε στην παραβολή γίνεται και σήμερα.Τόσο μέσα στον κόσμο,όσο και μέσα στην εκκλησία. Ο Κύριος αποστέλλει ανθρώπους οι οποίοι ομολογούν την αγάπη του Θεού και κηρύττουν την μετάνοια και την δια πίστεως σωτηρία.Είναι μια πρόσκληση που δίνεται αδιακρίτως σε όλους τους ανθρώπους.Όπως και στην παραβολή, ετσι και μεσα στον κόσμο ο καθένας κάνει την επιλογή του.Άλλοι αδιαφορούν,μεριμνούν για τα πράγματα του κόσμου και αναβάλλουν για το μέλλον.

Άλλοι αποδέχονται την πρόσκληση και μετανοούν,και ο Χριστός τους οδηγεί μέσα στην Αγία Εκκλησία Του.Από εκεί και πέρα αρχίζει η προετοιμασία του πιστού για την ουράνια βασιλεία. Καλείται να βαδίσει κατά τον τύπο των πρώτων χρόνων της Αποστολικής εκκλησίας:να μείνει στη διδαχή των Αποστόλων,στην κοινωνία του άρτου και του οίνου,στην κοινωνία μετ'αλληλων και στις προσευχές.Ο Θεός όμως που ξέρει τα βάθη της καρδιάς του ανθρώπου,πολλές φορές βλέπει άλλα πράγματα από αυτά που θέλει στις καρδιές κάποιων πιστών. Μπορει να δει καρδιές οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το θέλημα Του, γεμάτες από αντιρρήσεις,αμφιβολίες,ιδιογνωμοσύνες, κοσμικό φρόνημα ακόμα και ψεύτικες διδασκαλίες. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος, αν και αποδέχτηκε κάποτε την προσκληση για την ουράνια βασιλεία, να φοράει τώρα πια ένα δικό του “ένδυμα γάμου”. Να ακολουθεί δηλαδή ενα ευαγγέλιο προσαρμοσμένο στα δικά του μέτρα, αντί ο ίδιος να προσαρμοστεί ταπεινά στα μέτρα του Λόγου του Θεού. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Όταν ο Κύριος θα έρθει να παραλάβει το σώμα Του, οι άνθρωποι που θα βαδίζουν με την “ιδία αυτών δικαιοσύνη” δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στο γάμο του Χριστου και της εκκλησίας Του. Την ώρα εκείνη θα ενεργήσει όχι η αγάπη του Θεού που τώρα περιμένει και μακροθυμεί προς όλους. Τότε θα ενεργήσει η δικαιοσύνη Του, η οποία δεν μπορει να υπερβεί το γεγραμένο Λόγο του Θεού.

Γι'αυτό αγαπητέ αναγνώστη,σε οποια θέση και αν βρίσκεσαι σήμερα ειναι καιρός να ετοιμαστείς και να πάρεις την αποφασή σου. Αν δεν εχεις αποδεχτεί την πρόσκληση του Θεού για την αιώνια ζωή,ειναι ακόμα ευπρόσδεκτος καιρός και ημέρα σωτηρίας. Αν πάλι έχεις αποδεχτεί την πρόσκληση του Θεού και είσαι μέλος του σώματος του Χριστού, καλό ειναι με ειλικρινή μάτια και μέσα από την Αγία Γραφή να ελέγχεις ανα πάσα στιγμή τι ένδυμα φοράς. Είναι το ένδυμα του γάμου;

Ο Κύριος έρχεται.

Δωρεάν Καινή Διαθήκη

free-bible

τηλεφωνήστε στο 2106818442

και θα σας αποσταλεί στην διεύθυνση που επιθυμείτε

 

Εικόνες από την Πάτρα

Χριστιανικά ραδιόφωνα

Χριστιανικές ιστοσελίδες

Η Βίβλος σε pc & κινητό